KIZOMBA története

 

A KIZOMBA jelentése: ünnep, baráti találkozó, buli
Ez a fiatal műfaj az 1980-as években Afrikában, a portugál gyarmatokon (Angola) alakult ki. Zenei- és egyben táncstílus is, ötvözi az angolai és más afrikai stílusok zenéit a Francia Antillákról származó autentikus zoukkal. Hangzásra emiatt nagyon hasonlít a modern zouk zenéhez, de semmiképpen sem azonos azzal, tekintve jóval szinkópáltabb, hangsúlyosabb ritmikáját.

Egyik fő zenei elődje a semba, mely nem összetévesztendő a sambával, bár eredetét tekintve a brazil samba elődje is. A semba főbb hangszerei: a dob, a konga, a gitár és a reco-reco.

video1 Semba

Semba, mint a kizomba alap tánca:
A semba egy tradícionális angolai tánc és zenei stílus. A masemba-tól származtatják, mely tánc egyik legalapvetőbb jellegzetessége a táncosok hasának tánc közbeni érintkezése. Csakúgy, mint a portugál kolonizáció idején, manapság is az egyik legnépszerűbb műfaj Angolában. Szókimondó szövege és változatos zenei szerkezete miatt bátran használják bármilyen érzelem megjelenítésére, legyen szó akár hétköznapi témáról vagy különleges mondanivalóról. A sembának köszönhetően olyan műfajok születtek, mint a samba, a kizomba vagy akár a kuduro…

Ezek az európai és dél-amerikai hatások, mint a tangó vagy a merengue, formálták és átalakították a tánc elemeit.
Manapság amellett, hogy a kizomba rendkívül népszerű Angolában, a Zöld-Foki Köztáraságban és Portugáliában, a legtöbb Európai legtöbb országában és Észak-Amerikában is elterjedt.

Portugáliában a kizomba kifejezést bármilyen zouk eredetű zenére használják, még ha az nem is angolai. A Zöld-Foki Szigetek zenéje a Cabo Love vagy más néven Cabo Zouk.

video2 Cabo Zouk

A kizomba rendkívül szép és érzéki tánc, mely fülbemászó dallamainak és magával ragadó mozdulatainak köszönhetően az elmúlt években meghódította a világot. A latin táncosok világába egy új és nagyon izgalmas irányt hozott. Könnyedségének és egyszerű alaplépéseinek köszönhetően fokozatos fejlődést biztosít, így a tánc már a kezdetektől örömöt és sikerélményt nyújt.

video3 Kizomba

A kizomba olyan műfaj, amely lehetővé teszi, hogy a pár játsszon a zeneiséggel. A pár viszonyától függően lehet lassú és érzelmes mozdulatokkal megtöltött, egészen közeli a tánc, ahol vezetéstechnika és az összhang dominál vagy nyitottabb és gyorsabb stílusú, ahol a lábtechnika és apró trükkök színesítik a táncot. Bármelyikről legyen is szó, a kizomba egyedülálló élményt jelent a táncosoknak, melyet érdemes újra és újra átélni.

A kizombának számos stílusát különböztetjük meg, így:

  • Passada – hagyományos stílus
  • Tarraxinha
  • Quadradinha
  • Ventoinha

video4 Kizomba

https://www.youtube.com/watch?v=OZKbcg711gU&spfreload=10

video5 Kizomba

Copyright© by SlamDesign